
Aprenentatge basat en jocs
Introduïm en aquesta gamificació uns elements d'ABJ (aprenentatge basat en jocs) donat que aprofitarem, com a forma de repàs, diferents jocs a l'aula.
Alguns d'aquests jocs poden ser jocs de taula coneguts "reconvertits" a jocs matemàtics i alguns altres simplement seran una forma lúdica de fer qüestionaris i poder guanyar/perdre punts.
-
Pictionary
-
Guess who
-
Tabú
Jocs comercials adaptats
Jocs proposats per Michael Matera (@mrmatera) en "eXPlore like a pirate"
Per a aquests jocs el professor portarà una col·lecció de preguntes relacionades amb els continguts de l’assignatura treballats fins el moment.
ROYAL RUMBLE
Juguen dos equips enfrontats. Hi ha dues taules i dues cadires al davant de la classe.
A cada cadira s’hi posa un alumne de cada grup. El professor fa una pregunta i qui creu que sap la resposta dóna un colp a la taula amb la ma oberta.
El més ràpid té l’opció de respondre. Si encerta, el seu equip guanya un punt. Si no encerta, el seu equip perd un punt i l’altre alumne té la possibilitat de rebot i guanyar un punt per al seu equip (si falla, de nou, perd un punt també).
Es pot demanar que canvien de jugador en cada pregunta o que responga totes les preguntes el mateix alumne.
L’equip amb més punts al final guanya el joc.
GRUDGE BALL
Es col·loquen a la pissarra els noms dels grups de classe i, per cada un d’ells, 10 X.
El professor fa una pregunta a un grup; si l’encerten escullen dues X d’altres grups. Llavors tiren una “pilota” a la paperera; si l’encerten es queden les X que havien escollit (si no encerten no les agafen). Poden decidir tirar des de més enrere i agafar 3 X en compte de dues.
Si no encerten la pregunta els altres grups tenen 30 segons per a respondre. Si encerta la resposta un altre grup li pren una X a l’equip que tenia el torn.
L’equip amb més punts al final del joc és el guanyador.
​
MOUTH OF TRUTH (Es necessita el cocodril)
L’equip que té el torn respon la pregunta del professor. Si encerta, envia un representant per a prémer una dent al cocodril. Si es tanca la boca perd els punts; si no es tanca pot decidir continuar responent preguntes o emportar-se els punts i plantar-se.
Si es planta, deixa passar al següent equip.
Almenys han de prémer una dent per torn.
Els punts que poden guanyar seran: per una dent (1p), per dos (2p), per 3 (4p), per 4 (8p) i per 5 (16p). Si es tanca la boca en algun moment perd tots els punts acumulats.
​
WAGER ON WISDOM
Es reparteixen l’equivalent a 100 punts per equip al principi de la classe.
Un membre de cada grup es posa d’esquenes i queda “incomunicat” de la resta (millor posar-los tots junts al final, per exemple).
El professor fa una pregunta. Cada grup aposta i respon; i també ho fa el membre separat.
Si el grup té la resposta correcta guanya 3:1. Si, a més a més, també ha encertat l’altre membre, guanyen 5:1. Si aquell falla només guanyen 2:1. Si només el meu equip encerta, guanyen 4:1 i si tots encerten guanyen 3:1.
L’equip amb més punts al final, guanya el joc.
​
SUPER-SILENT
Els alumnes han de mostrar el seu “costat ninja” fent que no se senta cap soroll. CAP.
Per exemple: aixecar-se tots de la cadira.
Nivells:
-
Aixecar-se de la cadira
-
Aixecar-se, seure de nou i esperar 30 segons
-
Començar amb les cadires guardades i els alumnes de peu. Han de seure.
-
Seure al terra i aixecar-se ajudant-se esquena amb esquena.
-
Canviar el lloc amb algú a l’altre costat de l’aula
-
Aguantar sobre un peu 15 segons
-
…
​
MYSTERY BOX (Cal preparar les “caixes”)
Es col·loquen, per exemple, 28 caixes amb alguns punts per caixa (3 caixes amb 50 punts, 4 amb 25, 20, 15, 10 i 5; i 5 caixes amb 0 punts). Les caixes poden ser paperets simplement. El professor té un llistat dels punts que hi ha a cada caixa. Quan un equip respon bé, escull una caixa i guanya els punts que hi ha.
Variació: si un equip té totes les caixes de X punts guanya 25 punts més. Si un equip no en té cap de Y punts, guanya 50 punts…
Qui més punts té al final guanya el joc.